6 września 2019 Magda

Magiczne działanie masła shea

Masło Shea, inaczej nazywane masłem karite to tłuszcz zebrany z orzechów afrykańskiego drzewa o nazwie „Masłorz” („Shea”). Olej Shea jest bogaty w naturalne tłuszcze i kwasy tłuszczowe. Ostatnio masło to zyskało ogromną popularność na zachodzie ze względu na szerokie zastosowanie w wytworach leczniczych oraz kosmetycznych. Jest dodawane do produktów dla skóry i włosów, takich jak żele pod prysznic, kremy, szampony i odżywki. Czasami masło Shea jest łączone z innymi olejami, jako zamiennik masła kakaowego.

Masło shea – właściwości

Masło zawiera w swoim składzie witaminę A, która pomaga w leczeniu wielu chorób skóry, w tym wyprysków oraz atopowego zapalenia skóry. Właściwości nawilżające Shea wynikają z kilku naturalnych substancji nawilżających obecnych w olejku. Są to te same związki, które wytwarzają nasze gruczoły łojowe w skórze. Masło Shea jest również naturalnym źródłem witaminy E. Ma działanie przeciwzmarszczkowe i zapobiega starzeniu się skóry, jednocześnie zwiększając jej mikrokrążenie. Jest niezbędnikiem podczas procesu powstawania nowych komórek. Masło Shea zawiera wiele kwasów tłuszczowych. Kwas oleinowy odpowiedzialny za regeneracje i odbudowę komórek. Kwas linolowy, który ma działanie intensywnie nawilżające i łagodzące. To on sprawia, że wszelkie przebarwienia skóry znikają. Dodatkowo reguluje pracę gruczołów łojowych. Kwas stearynowy, który ma właściwości antybakteryjne. Kwasy te są aktywnym składnikiem przeciwdziałającym stresowi oksydacyjnemu w komórkach.

Masło shea – zastosowanie

Wysokie stężenie kwasów tłuszczowych i witamin sprawia, że masło Shea jest idealnym składnikiem kosmetycznym do zmiękczania skóry. Olej ma również właściwości przeciwzapalne i lecznicze. Regularne stosowanie na ciele, szczególnie na twarzy, może mieć korzystny wpływ na kondycję naszej skóry. Osoby uczulone na orzechy mogą stosować masło Shea, ponieważ dzięki niskiej zawartości białek orzechy shea nie wywołują alergii. Nie oznacza to jednak, że nie ma żadnego ryzyka używając produktów z jego zawartością. Osobom ze skłonnością do trądziku nie jest zalecane stosowanie Shea, gdyż może to pogłębić objawy. Masło ma tłustą i sztywną konsystencję, która może przyczynić się do zatykania porów.

masło shea na twarz

Masło shea na twarz

W sklepach mamy dostęp do wielu produktów z masłem Shea. Można go stosować do różnych typów cery i na różne dolegliwości oraz do codziennej pielęgnacji naszej twarzy. Olejek wchłania się w skórę, tworząc cieniutką barierę uszczelniającą wilgoć. Dzięki temu możemy cieszyć się gładką cerą przez cały dzień.

Masło shea na włosy

Masło można nakładać zarówno na włosy, jak i skórę głowy. Nawilża suchą, łuszczącą się skórę głowy i zniszczone włosy od nasady aż po same końce, co prowadzi do szybkiego wzrostu włosów. Można go również nakładać na włosy w celu nawilżenia poszczególnych pasm, zmniejszając w ten sposób suchość i łamliwość. Zawiera składniki poprawiające strukturę komórkową skóry głowy, dzięki czemu natychmiast poprawia zdrowie mieszków włosowych i odżywia istniejące włosy.

Masło shea nierafinowane, czy rafinowane? – Które wybrać?

Całe masło Shea pozyskiwane jest z drzewa karite, pochodzącego z sawannowych regionów Afryki. Pozyskuje się je korzystając z dwóch sposobów. Rafinowania i nierafinowania.

Rafinowane masło Shea jest ekstrahowane przy pomocy wysokiej temperatury i syntetycznych rozpuszczalników chemicznych. Rozpuszczalniki usuwają niektóre naturalnie występujące właściwości, a końcowym produktem jest olej shea, który jest biały i bezwonny. Większość produktów z rafinowanym masłem shea posiada bardzo długi okres przydatności.

Nierafinowane masło Shea jest tradycyjnie przetwarzane przez afrykańskie kobiety bez użycia syntetyków lub chemikaliów. Otrzymane masło ma bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Może mieć kolor od beżowego do jasnożółtego i ma naturalnie występujący aromat dymu lub orzecha.

Masło shea – cena

Rafinowane masło karite produkowane jest masowo i można spodziewać się, że będzie dużo tańsze, niż to wykonane ręcznie przez afrykańskie kobiety. Ceny takiego masła zaczynają się od 10-złotych, a kończą nawet na 200-złotych.