Cynk jest podstawowym pierwiastkiem w organizmie. Jest niezbędny do syntezy białek, do produkcji hormonów, wchodzi w skład insuliny i przyczynia się do regulacji metabolizmu (węglowodany, białka i tłuszcze). Bierze udział w regeneracji komórek skóry, paznokci i włosów. Promuje lepsze wchłanianie niektórych witamin (A, E), a także poprawia aktywność mózgu. Zdrowie ludzi może się znacznie pogorszyć, jeśli w organizmie nie ma wystarczającej ilości cynku. Brak cynku w organizmie w przyszłości może prowadzić do raka, bezpłodności, marskości wątroby, upośledzenia funkcji mózgu, epilepsji. Występuje w żywności i jest sprzedawany w postaci tabletek w aptekach.
Cynk – właściwości
Najwyższe stężenie cynku występuje w mięśniach (60%) i kościach (30%). Również w gruczole krokowym i nasieniu. Cynk bierze udział w następujących procesach:
- Reguluje pracę gruczołów łojowych.
- Wspomaga szybsze gojenie się ran.
- Stymuluje produkcję niezbędnych hormonów.
- Wzmacnia układ kostny i zęby, bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej.
- Pomaga przyswajać witaminę A.
- Przyspiesza metabolizm.
- Poprawia funkcjonowanie mózgu.
- Pomaga w pracy układu moczowo-płciowego.
- Aktywuje mechanizmy obronne organizmu.
- Wzmacnia układ nerwowy, zapewnia normalne funkcjonowanie mózgu, poprawia pamięć, sprawność umysłową
- Wspomaga organizm kobiety w ciąży.
- Uczestniczy w biosyntezie kwasów nukleinowych, aminokwasów, białek, specyficznych hormonów (m.in. insulina, kortykosteroidy, testosteron)
- Zapobiega oksydacyjnym uszkodzeniom komórek, ma wyraźne właściwości przeciwutleniające
Skutki niedoboru cynku
- Powikłania ciąży (przedwczesne porody, wady płodu)
- Zaburzenia wzrostu, w tym w okresie prenatalnym (spadek wzrostu i masy ciała)
- Zaburzenia układu odpornościowego (przy braku cynku ujawnia się zwiększona skłonność do zapalenia płuc, biegunki itp.)
- Zwyrodnienie plamki żółtej (wraz z wiekiem zmniejsza się ilość cynku w siatkówce, co jest również jedną z przesłanek pogorszenia widzenia).
W czym jest cynk?
Lekarze twierdzą, że znacznie skuteczniejsze jest uzyskanie tego pierwiastka śladowego z pożywienia niż terapia lekami. Dla tych, którzy chcą zwiększyć poziom cynku w swoim organizmie, wskazane są następujące pokarmy:
- Kiełki pszenicy. Można je spożywać zarówno samodzielnie, jak i dodawać do sałatek, lekko smażąc na naturalnym oleju roślinnym.
- Ostrygi. Oprócz cynku ostrygi są bogate w minerały i białko.
- Ziarenka sezamu. Wzmacniają ogólny stan zdrowia, dobrze przywracają równowagę hormonalną. Sezam jest zwykle dodawany do wypieków, sałatek, dań mięsnych.
- Nasiona lnu. Dobre dla mózgu i serca. Często są stosowane w leczeniu zapalenia jelita. Nasiona lnu są dodawane do koktajli, sałatek i używane, jako przyprawa.
- Nasiona dyni. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, łagodzą menopauzę u kobiet, poprawiają męską potencję i jakość snu.
- Płatki owsiane. Dzień warto rozpocząć od talerza płatków owsianych. Dzięki niemu następuje wzrost pożytecznych bakterii w jelicie. Owsianka jest dobra dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi.
- Kakao w proszku. Cynk w kakao doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Oprócz przygotowania napoju można dodawać do koktajli, doprawiać sałatkami owocowymi.
Należy pamiętać, że cynk ma tendencję do szybkiego wchłaniania podczas stresu fizycznego i psychicznego, a także podczas choroby. Aby nie cierpieć z powodu niedoboru, można przyjmować cynk w formie suplementu diety.