Witamina słońca, bo tak właśnie nazywana jest witamina D przez zdolność syntetyzowania jej w organizmie z promieni słonecznych zaczerpniętych przez skórę, pełni szereg ważnych funkcji związanych z prawidłowym utrzymaniem dobrego zdrowia i samopoczucia. Gdy jednak słońca w ciągu roku jest niewiele, a dieta nie zawiera produktów, z którymi można dostarczyć tę substancję z pożywienia, warto wybrać drogę suplementacji.
Witamina D – wpływ na organizm
Spis treści
Do jej funkcji należy udział w procesie podziału komórek oraz przy ekspresji prawie 300 genów. Witamina D w głównej mierze odpowiada za prawidłowy rozwój i mineralizację kości, a w towarzystwie wapnia i fosforu wspomaga wchłanianie tych makroelementów tworząc trio odpowiedzialne za zdrowie całego układu kostnego. Przeciwdziała próchnicy i dba o zdrowie zębów. Ponadto posiada właściwości przeciwnowotworowe, a utrzymanie odpowiedniego jej poziomu nie tylko chroni, ale także uśmierca powstałe już kancerogenne komórki. Wspomaga funkcjonowanie systemu immunologicznego, dlatego tak ważne jest przyjmowanie jej doustnie zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy organizm narażony jest na różnego rodzaju infekcje. Badania potwierdzają, że „witamina słońca” stymuluje poziom glukozy we krwi, pełni więc rolę prewencyjną w walce z cukrzycą i insulinoopornością.
Niedobór witaminy D – objawy neurologiczne
Uczucie zmęczenia, problemy ze snem, brak energii i nastroju – to nieliczne z objawów niedoborów witaminy D w organizmie. Odpowiada ona również za prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu. Gdy absorpcja nie jest dostateczna mogą pojawić się problemy ze strony tych układów i dolegliwości takie jak: problemy z koncentracją i gorsze samopoczucie – bowiem witamina D wpływa na poziom serotoniny, hormonu szczęścia, który odpowiada za humor i emocje. Naukowcy zaczęli wiązać także początki zachowań depresyjnych z niedoborem witaminy D, popierając to faktem, że jej receptory znajdują się w ośrodkowym układzie nerwowym – w części odpowiadającej za odczucia.
Naturalne źródła witaminy D
Najwięcej witaminy D z pożywienia można dostarczyć spożywając produkty mleczne, takie jak twarogi, jogurty, różnego rodzaju sery twarde i miękkie oraz mleko. Doskonałe źródło stanowią tłuste ryby (makrela, łosoś, pstrąg, halibut, szprot) – zarówno w wersji wędzonej, a także rybie oleje jak np. tran. Witaminę słońca można przyswoić spożywając jajka i niektóre grzyby: pieczarki, kurki i borowiki. Należy jednak pamiętać, że z dietą nie sposób dostarczyć całego zapotrzebowania organizmu a jedynie około 20% dziennej wartości. Warto jednak pamiętać o tych produktach w diecie i jedynie uzupełniać zapotrzebowanie poprzez suplementy. Aby wykorzystać cały potencjał tej witaminy, należy przyjmować ją w towarzystwie tłuszczy, gdyż należy do grupy witamin w nich rozpuszczalnych. Świetnym rozwiązaniem są suplementy z dodatkiem olei, ale też kromka z masłem do posiłku.
Witamina D, znana jest również jako witamina słoneczna, to jedna z tych substancji, które organizm może wytwarzać samodzielnie pod wpływem promieniowania UVB. Podczas wakacji w ciepłych krajach, takich jak Chorwacja, można czerpać zasoby witaminy D ze słońca, a szczególnie warto odwiedzić wyspę Hvar, gdzie zwykle jest bardzo dużo słonecznych dni. Jednak trzeba pamiętać, że nadmiar słońca może prowadzić do poparzeń i innych problemów skórnych, a także przyspieszyć proces starzenia skóry i zwiększyć ryzyko raka skóry. Dlatego warto zawsze korzystać z ochrony przed słońcem i nie przesadzać z opalaniem się. W przypadku niedoboru witaminy D, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem i rozważyć stosowanie suplementów diety.